Απο που να πάρω κουτάβι;

αγορά κουταβιού
λαμπραντορΑπο που να πάρω κουτάβι;

Aπο την στιγμή που θα πάρεις την απόφαση να αποκτήσεις καθαρόαιμο σκύλο, η πιό σημαντική απόφαση είναι απο πού θα πάρεις το κουτάβι.

Τα καθαρόαιμα σκυλιά έχουν ταμπεραμέντο και εμφάνιση προκαθορισμένη από τα γονίδιά τους. Πολλά από τα γονίδιά τους είναι προκαθορισμένα, και δεν υπάρχει περιθώριο για διαφοροποίηση, π.χ. στο Labrador Retriever το ένστικτο της επαναφοράς. Το μέσο σκυλί έχει 5 ή 6 ελατωματικά γονίδια. Συνήθως το καθένα από αυτά δεν προκαλεί κάποια ασθένεια μέχρι να βρεθεί ένα ακριβώς όμοιο γονίδιο. Ετσι, εκτός και αν τύχει δύο από τα 5 η 6 γονίδια να είναι όμοια, το σκυλί θα είναι "φορέας" του ελατώματος, αλλά δεν θα παρουσιάζει συμπτώματα. Έχετε στο μυαλό σας ότι δεν αγοράζετε απλώς ένα κουτάβι, αγοράζετε γονίδια.

Eνας καλός εκτροφέας πρέπει να έχει κάποιες γνώσεις γενετικής, θα διαλέξει το ζευγάρι που θα παράγει κουτάβια με βάση την εμφάνιση (να μην έχουν δυσπλασίες, αρρώστιες κλπ) τον χαρακτήρα, (να είναι χαρακτηριστικός της φυλής) π.χ. ένα επιθετικό Labrador δεν πρέπει να ζευγαρώνεται, και δέν κακοποιεί την σκύλα του βάζοντας την να ζευγαρώνει συνεχώς. Tα κουτάβια πρέπει να μεγαλώνουν με την μητέρα τους και όχι μέσα σε μιά γυάλα. Tο να αγοράζεις κουτάβι χωρίς να ξέρεις τους γονείς ούτε τι προβλήματα υγείας και συμπεριφοράς θα παρουσιάσει είναι σαν να αγοράζεις λαχείο.

O καλός εκτροφέας αφού παράγει απο τους καλύτερους δυνατόν γονείς και τα μεγαλώσει μέχρι 2 μηνών φροντίζοντας για την καλή διατροφή και τον εμβολιασμό των κουταβιών, τότε μόνο θα φροντίσει να τους βρεί το κατάλληλο σπίτι, γι'αυτό προετοιμαστείτε για μια μικρή "ανάκριση" πρίν ο εκτροφέας σας δώσει κουτάβι, και σίγουρα τα χρήματα που θα ζητήσει αξίζουν το κάθε "λεπτάκι" αν σκεφτείτε την ταλαιπωρία και το άγχος που θα γλωτώσετε άν αγοράσετε κάποιο κουτάβι άρρωστο ή με χαρακτήρα διαφορετικό απο αυτό που περιμένατε.

Άλλωστε ένας καλός εκτροφέας σπάνια βγάζει χρήματα απο την εκτροφή κουταβιών τις περισότερες φορές είναι ικανοποιημένοι άν έχουν ίσα έσοδα - έξοδα.

KOYTABIA KΑI ΜΙΚΡΑ ΠAIΔIA Τα κουτάβια συχνά δεν αναμιγνύουν καλά με τα μικρά παιδιά. Κατ' αρχάς, εξετάστε εάν θα έχετε αρκετό χρόνο να ικανοποιήσετε τις ανάγκες και των παιδιών και των σκυλιών. Δεύτερον, θυμηθείτε ότι τα παιδιά μπορούν τυχαία να πέσουν επάνω, ή να ενοχλήσουν ένα σκυλί ― εάν παίρνετε ένα σκυλί, θα πρέπει βέβαια να επιλέξετε μια φυλή που είναι καλή με τα παιδιά, και οχι επιρρεπή σε επιθετικότητα. Να είστε έτοιμος να παρέχετε στο σκυλί εκπαιδεύση επίσης. Θυμηθείτε ότι τα μεγάλα σκυλιά, ακόμη και τα φιλικά, μπορούν τυχαία να χτυπήσουν τα παιδιά όταν παίζουν. Επίσης, εξετάστε εάν θα έχετε παιδιά στα επόμενα μερικά χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να είναι καλύτερο να περιμένετε έως ότου τα παιδιά είναι μεγαλύτερα προτού να πάρετε ένα σκυλί.

TA ΣKYΛIA EINAI MAKPOΠPOΘEΣMH YΠOXPEΩΣH
Τα λαμπραντόρ ζουν περίπου 12 χρόνια κατά μέσον όρο. Να πάρετε ένα σκυλί είναι μια υποχρέωση από την οποία θα πρέπει να συνεχιστεί σε μεγάλη διάρκεια παρά τις αλλαγές ζωής σας, όπως το γάμο, την απόκτηση παιδιών, κλπ. Θα θελήσετε ακόμα να είστε ιδιοκτήτης σκυλιών μια δεκαετία από τώρα; Είστε έτοιμοι για τη φροντίδα σε ένα ηλικιωμένο σκυλί;

Η ζωή με ένα σκυλί είναι ολόκληρος καινούργιος κόσμος― εσείς ή κάποιος άλλος θα πρέπει πιθανώς να καθαρίσει τις τρίχες του, θα κάνει εμετό, θα λερώσει. Θα είστε σε θέση να συγχωρήσετε εύκολα το σκυλί εάν να έχει ένα ατύχημα στον χαλί σας, ή στο αυτοκίνητό σας; H εάν μασά τα αγαπημένα παπούτσια σας;

© Amalthea Labradors 2014


ΒΙΒΛΙΑ & Ε-ΒΟΟΚ

 • βιβλίο λαμπραντόρ

  ΒΙΒΛΙΟ

  Ανατροφή & Εκπαίδευση Λαμπραντόρ

  H νοημοσύνη και η προσαρμοστικότητά του τον κάνουν ενα ιδανικό σκυλί για οικογένεια, στο βιβλίο αυτό περιγράφουμε το τυπικό λάμπραντορ, και δίνουμε συμβουλές για την εκπαίδευση, την διατροφή, και για μιά αρμονική συμβίωση.

 • λαμπραντορ ebook

  E-BOOK

  E-BOOK Λαμπραντορ

  Για να ζείς αρμονικά με ένα σκύλο χρειάζεται πολύ αγάπη, λίγη έρευνα και γνώσεις, εκπαίδευση τόσο στο σκύλο όσο και εσένα και την οικογένεια σου. Aρχίζοντας με τα σωστά εργαλεία και γνώσεις, θα έχετε πολύ καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Aκόμη και με έρευνα και γνώσεις θα κάνετε δοκιμές και λάθη και θα μάθετε απο αυτά.

 • βιβλίο για κουτάβια

  ΚΟΥΤΑΒΙΑ

  Το τέλειο κουτάβι

  • κουταβίσια προβλήματα & λύσεις • κτηνιατρικές επισκέψεις και εμβολιασμοί • κοινές ασθένειες των κουταβιών • εκπαίδευση κουταβιού • θετικοί τρόποι προσέγγισης και λύσεις προβλημάτων συμπεριφοράς