Ριτρίβερ - Retriever Χαρακτηριστικά

Ριτρίβερ - Retriever Χαρακτηριστικά
retrieverΡιτρίβερ - Retriever Χαρακτηριστικά

Όλες οι σημερινές ράτσες σκύλων έχουν τις ιδιότητες από το είδος κυνηγιού για το οποίο αναπαράχθηκαν. Aυτά που είναι πιο κοινωνικά είναι αυτά που ειδικεύονται στην επαναφορά (retrievers) και στο να βρουν το θήραμα χωρίς να το σκοτώνουν, αφήνοντας αυτήν την δουλειά στους κυνηγούς. Tα σκυλιά αυτά σπανίως είναι επιθετικά, μαθαίνουν γρήγορα και δένονται πολύ με τα αφεντικά τους.

Εξάλλου από αυτές τις ράτσες προέρχονται και τα πιο δημοφιλή οικογενειακά σκυλιά στον κόσμο, τα Λαμπραντόρ, και τα Γκόλντεν.

Tα σκυλιά των σπορ ειδικευμένα στο κυνήγι πουλιών από την φύση τους και λόγω της ειδικότητας τους είναι από τα πιο έξυπνα σκυλιά . Μερικά ειδικεύονται στο κυνήγι στο νερό, άλλα στο έδαφος και άλλα και στα δύο.

Σε αυτό το γκρουπ βρίσκονται: τα retrievers, οι προσωπικότητες τους είναι από πράους ήσυχους χαρακτήρες όπως τα Λαμπραντόρ, και ξεροκέφαλους όπως τα Chesapeake Bay Retriever πάντως όλο αυτό το γκρουπ είναι κατάλληλα για οικογενειακά σκυλιά. Εάν όμως δεν έχετε κατάλληλα περιφραγμένο χώρο και δεν έχετε χρόνο να πάτε μεγάλες βόλτες διαλέξτε άλλο γκρουπ, αυτές οι ράτσες είναι φτιαγμένες για ανοικτές εκτάσεις και αν βρουν την ευκαιρία θα δραπετεύσουν και θα κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα, θα τρέξουν.

Tα πιο διάσημα από αυτό το γκρουπ σκυλιών είναι τα Golden Retrievers και τα Labrador Retrievers που είναι η δημοφιλέστερη ράτσα σε πολλές χώρες του κόσμου εδώ και πολλά χρόνια για τον πράο χαρακτήρα τους, πολύ φιλικό με τα παιδιά, είναι εύκολα στην εκπαίδευση και στην φροντίδα τους.

Μερικά χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα για ένα καλό ριτρίβερ.

1, Να παραμένει πάντα υπό έλεγχο. Λόγω της φύσης της επαναφοράς το σκυλί πρέπει να είναι πάντα υπό έλεγχο και σε ετοιμότητα δίπλα στον κυνηγό για να εκτελέσει την εντολή επαναφοράς μόλις πάρει την εντολή, ενώ ίσως άλλου τύπου σκυλιά εργάζονται.

2. Μαρκάρισμα θηράματος. Ενα πολύ καλό ριτρίβερ μαρκάρει την θέση που έπεσε το θήραμα οπτικά, και θυμάται πού έπεσε κάθε πουλί, εκτελεί την επαναφορά αφού πάρει την εντολή.

3. Τυφλή επαναφορά. Εάν το ριτρίβερ δεν εντόπισε το πουλί που έπεσε πρέπει να είναι σε θέση να ακολουθήσει τις εντολές με τα νοήματα, το σφύριγμα και των φωνητικών εντολών του κυνηγού.

4. Επαναφορά στο χέρι. Το θήραμα πρέπει να επιστραφεί στο χέρι του κυνηγού, με όσο το δυνατόν λιγότερη καταστροφή από το στόμα του σκύλου (soft mouth), και για την αποφυγή διαφυγής τραυματισμένου θηράματος.

Για να είναι σε θέση τα ριτρίβερ να εκτελέσουν αυτές τις εργασίες πρέπει να έχουν εκτραφεί για συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: H εκπαιδευσιμότητα,  η εξυπνάδα και η θέληση να ευχαριστούν το αφεντικό τους είναι απολύτως απαραίτητα για την εκπαίδευση ενός ριτρίβερ, αυτά τα χαρακτηριστικά τα κάνουν και εξαιρετικούς βοηθούς ανθρώπων με ειδικές ανάγκες.

Η ικανότητα να μαρκάρει το θήραμα και η εξαιρετική μύτη απαιτούνται για μια σωστή επαναφορά, γι αυτό και τα ριτρίβερ μπορούν και χρησιμοποιούνται από τις αστυνομικές δυνάμεις όλου του κόσμου στην ανεύρεση ναρκωτικών ουσιών.

© Amalthea Labradors 2017


ΒΙΒΛΙΑ & Ε-ΒΟΟΚ

 • βιβλίο λαμπραντόρ

  ΒΙΒΛΙΟ

  Ανατροφή & Εκπαίδευση Λαμπραντόρ

  H νοημοσύνη και η προσαρμοστικότητά του τον κάνουν ενα ιδανικό σκυλί για οικογένεια, στο βιβλίο αυτό περιγράφουμε το τυπικό λάμπραντορ, και δίνουμε συμβουλές για την εκπαίδευση, την διατροφή, και για μιά αρμονική συμβίωση.

 • λαμπραντορ ebook

  E-BOOK

  E-BOOK Λαμπραντορ

  Για να ζείς αρμονικά με ένα σκύλο χρειάζεται πολύ αγάπη, λίγη έρευνα και γνώσεις, εκπαίδευση τόσο στο σκύλο όσο και εσένα και την οικογένεια σου. Aρχίζοντας με τα σωστά εργαλεία και γνώσεις, θα έχετε πολύ καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Aκόμη και με έρευνα και γνώσεις θα κάνετε δοκιμές και λάθη και θα μάθετε απο αυτά.

 • βιβλίο για κουτάβια

  ΚΟΥΤΑΒΙΑ

  Το τέλειο κουτάβι

  • κουταβίσια προβλήματα & λύσεις • κτηνιατρικές επισκέψεις και εμβολιασμοί • κοινές ασθένειες των κουταβιών • εκπαίδευση κουταβιού • θετικοί τρόποι προσέγγισης και λύσεις προβλημάτων συμπεριφοράς