To σύνδρομο των Dog Show

Εκθέσεις μορφολογίας
εκθέσεις σκύλωνΕκθέσεις μορφολογίας

To σύνδρομο των Dog Show

Τι είναι οι εκθέσεις μορφολογίας σκύλων και τι σκοπό εξυπηρετούν;

Οι απαντήσεις είναι απλές αλλά η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη και περίπλοκη.

Με λίγα λόγια οι εκθέσεις μορφολογίας είναι το "εργαλείο" του εκτροφέα καθαρόαιμων σκύλων, που παρουσιάζει τα σκυλιά του σε κριτές γνώστες της φυλής που εκτρέφει (δυστυχώς αυτό δεν ισχύει πάντα) , ώστε να αξιολογηθούν απο αυτούς με βάση το standard της φυλής όπως περιγράφεται απο τον Διεθνείς Κυνοφιλικούς Ομίλους και να συγκριθεί με άλλα σκυλιά πάλι με βάσει το Πρότυπο της κάθε Φυλής.

Ο κριτής αξιολογεί τα σκυλιά στην μορφολογία, στην κίνηση και στο ταπεραμέντο (πάντα με βάσει το πρότυπο) και δίνει χαρακτηρισμούς στην κρίση του όπως Εξαίρετος - Πολύ καλός - Καλός - Επαρκής - Ανεπαρκής. Απο τα σκυλιά που θα πάρουν τον χαρακτηρισμό Εξαίρετος θα γίνει η τοποθέτηση σε 1ος, 2ος 3ος κλπ και απο αυτούς θα προκύψει ο καλύτερος φυλής καλύτερος ομάδας και έκθεσης.

Ο κριτής είναι ο απόλυτος άρχοντας της έκθεσης και η κρίση του δεν μπορεί να τεθεί σε αμφισβήτηση, ακόμα και εαν βγάλει πρώτο ένα "υπερτυπικό" σκυλί που κατά την γνώμη του είναι πιο όμορφο απο τα άλλα, ή κοιτάει την λάθος πλευρά του λουριού απο αυτήν που θα έπρεπε. Όσο πιο "ειδικός" και καλός γνώστης της φυλής είναι ο κριτής, τόσο λιγότερο επηρεάζεται απο "πολιτικές".

Ο νικητής και καλύτερος (πάντα με βάσει τον κριτή της έκθεσης) δεν θα κερδίσει τίποτα άλλο απο μία τιμητική διάκριση, και ένα κύπελο ή ροζέτα που όμως (και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα) δεν μετράει το ίδιο στα μάτια όλων, για κάποιους είναι μια τιμητική αναγνώριση της προσπάθειας εκτροφής τους, αλλά για άλλους είναι πολύ περισσότερα, ικανοποιείται η ματαιοδοξία, η φιλαργυρία ή και ακόμα πιο χαμηλά ένστικτα, αυτοί πάσχουν απο το "σύνδρομο των Dog Show".

Αυτοί οι άνθρωποι ζουν την ζωή τους δια μέσω των σκύλων τους, τίποτα δεν μετράει περισσότερο στα μάτια τους απο την νίκη, και εκεί έρχεται η ανθρώπινη ματαιοδοξία να ανατρέψει τον αρχικό σχεδιασμό μιας φυλής, και να εισαγάγει τον υπερτυπισμό, ή τις γονιδιακές ασθένειες που δεν είναι ορατές. Όταν πχ το στάνταρ της φυλής ζητάει γερά κόκαλα δεν εννοεί να αποκτήσουν τα λάμπραντορ κόκαλα και κεφάλια απο ροτβάιλερ. Όπως πολύ σωστά γράφει η Merry Roslin Williams στο βιβλίο της Advanced Labrador Breeding, "Όλα τα μεγέθη που είναι μέσα στο Standard είναι ίσια" όμως πολλοί κριτές που έχουν μπροστά τους ένα μεγαλόσωμο θηριώδες λάμπραντορ θα το προτιμήσει απο ένα μέτριο και σωστών αναλογιών, απλώς γιατί του γεμίζει το μάτι. Η επιδίωξη των "μεγάλων οστών» και μεγάλου μέγεθους στη φυλή σε βάρος της αξιοπιστίας, της δύναμης και της ζωτικότητας, δεν είναι σοφή επιλογή.

Πρωταθλητής 1946

πρωταθλητής λάμπραντορ 1946

Πρωταθλητής 2012

λαμπραντορ 2012

Προσέξτε το υπερβολικό βάρος και τα κοντά πόδια στον σύχρονο πρωταθλητή, ποιος απο τους 2 νομίζετε οτι θα μπορούσε να περάσει μια ολόκληρη ημέρα κάνοντας την εργασία για την οποία προορίζονταν η φυλή;

Οι ίδιες υπερβολές ισχύουν για όλλες τις φυλές, όλο και πιο κοντή η μουσούδα και τα προβλήματα αναπνοής στα μπουλντόγκ και στα παγκ, όλο και περισσότερες οι ζάρες και τα δερματικά στα σαρπέι, όλο και μεγαλύτερα προβλήματα στις περισσότερες φυλές.

http://pedigreedogsexposed.blogspot.co.uk/2011/03/parade-of-mutants.html

Η λύση είναι ο σεβασμός για το πρότυπο της φυλής.

Μια υπερβολή, λέει Kahlil Gilbran, είναι μια αλήθεια που έχει χάσει την ψυχραιμία της. Το να είσαι πιστός σε κάθε φυλή περιλαμβάνει τον σεβασμό για το πρότυπο και τον σεβασμό για τα σκυλιά αυτής της φυλής. Υπερβάλλωντας τα φυσικά χαρακτηριστικά ενός πλάσματος, εχει επακόλουθο την δυσλειτουργία του, για μένα δείχνει έλλειψη σεβασμού τόσο για τον σχεδιασμό της φυλής και το πιο σημαντικό για τα σκυλιά τα ίδια.

Ολο και περισότερο βλέπουμε σκυλιά δυσλειτουγικά, με βαριά κεφάλια και κόκαλα, καρικατούρες του στάνταρ της φυλής να παίζουν στις εκθέσεις, και να κερδίζουν, και να γίνονται πρωταθλητές.
Το λυπηρό γεγονός είναι, πάντως, ότι αν επιτρέπουμε τις μικρές υπερβολές σε μια φυλή, στη συνέχεια, αυτές οι μικρές υπερβολές υπερβάλλουν τον εαυτό τους σύντομα. Και, με μια κλειστή δεξαμενή γονιδίων, οι υπερβολές γίνονται πιο έντονες με κάθε γενιά.

Τα λάμπραντορ πρέπει να είναι αθλητικά σκυλιά, ευκίνητα με ελεύθερη κίνηση και αρκετή μουσούδα για να μπορούν να έχουν μεγαλύτερη αντοχή και να μπορούν να σηκώσουν ένα θήραμα.

Οι Εκτροφείς καθαρόαιμων σκυλιών έχουν μια τεράστια ηθική ευθύνη, που μεγεθύνεται από την αυξανόμενη απώλεια του ρόλου για τις φυλές που κάποτε εργάζονταν. Τώρα η ιδιοτροπία του ανθρώπου πολύ συχνά διαστρεβλώνει ένα σχέδιο που καταρτίστηκε αρχικά από ανθρώπους γνώστες που εργάστηκαν με τα σκυλιά τους και έφτιαξαν τις φυλές.

H ανθρώπινη ματαιοδοξία σαν πρώτος λόγος και οι εκθέσεις μορφολογίας σαν δεύτερος έχουν καταστρέψει φυλές και εισάγουν προβλήματα σε πολλές απο τις "δημοφιλείς" φυλές σκύλων.

Αναρωτηθήτε λοιπόν "Εκτροφείς" και "εκτροφείς" εαν αξίζει η "επιτυχία με κάθε κόστος;". Είναι πιο σημαντικό να κερδίζετε απο το να εκτρέφεται υγιή και λειτουργικά σκυλιά και να κάνετε ευτυχισμένους ιδιοκτήτες και καλούς φίλους για πολλά χρόνια; Τα σκυλιά σας τι ζωή κάνουν;

Είναι η παραγωγή του επόμενου "σούπερ νικητή" πιό σημαντική απο την ποιότητα ζωής των σκύλων σας; Τα σκυλιά που ζουν κλεισμένα σε κένελ την περισσότερη ζωή τους δεν έχουν καλή ποιότητα ζωής και σίγουρα ο χαρακτήρας τους και ο ψυχισμός τους έχει επηρεαστεί σε σημείο που να τα κάνει μη τυπικά της φυλής, αλλά αυτοί θα πρέπει να παράγουν την επόμενη γενιά με ότι αυτό συνεπάγεται για τον χαρακτήρα που θα μεταδώσουν.

© Amalthea Labradors 2012


ΒΙΒΛΙΑ & Ε-ΒΟΟΚ

 • βιβλίο λαμπραντόρ

  ΒΙΒΛΙΟ

  Ανατροφή & Εκπαίδευση Λαμπραντόρ

  H νοημοσύνη και η προσαρμοστικότητά του τον κάνουν ενα ιδανικό σκυλί για οικογένεια, στο βιβλίο αυτό περιγράφουμε το τυπικό λάμπραντορ, και δίνουμε συμβουλές για την εκπαίδευση, την διατροφή, και για μιά αρμονική συμβίωση.

 • λαμπραντορ ebook

  E-BOOK

  E-BOOK Λαμπραντορ

  Για να ζείς αρμονικά με ένα σκύλο χρειάζεται πολύ αγάπη, λίγη έρευνα και γνώσεις, εκπαίδευση τόσο στο σκύλο όσο και εσένα και την οικογένεια σου. Aρχίζοντας με τα σωστά εργαλεία και γνώσεις, θα έχετε πολύ καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Aκόμη και με έρευνα και γνώσεις θα κάνετε δοκιμές και λάθη και θα μάθετε απο αυτά.

 • βιβλίο για κουτάβια

  ΚΟΥΤΑΒΙΑ

  Το τέλειο κουτάβι

  • κουταβίσια προβλήματα & λύσεις • κτηνιατρικές επισκέψεις και εμβολιασμοί • κοινές ασθένειες των κουταβιών • εκπαίδευση κουταβιού • θετικοί τρόποι προσέγγισης και λύσεις προβλημάτων συμπεριφοράς